Vores ritualerVi forbinder os til de åndelige verdner gennem ritualer som blót, svedehytter, udesiding, sejd og forskellige overgangsritualer.
Mange ikke-religiøse anser lidt fejlagtigt asatroen og de tilhørende ritualer for at være noget udpræget dunkelt og dystert, ja måske ligefrem uhyggeligt - men det er der en grund til. Tåge, regnvejr, dis, overskyet himmel er vejrforhold, der appellerer til de følelser som oftest ikke bliver regnet for at være ønskelige, men også denne slags vejr er relevant for jordens frugtbarhed og for menneskets sind, på eksakt samme vis som solskin, sommervind er farverige solnedgange er det. På samme måde kan et hedensk ritual som blót, svedehytte eller sejd være mildt og kærligt, tårefremkaldende og følelsesmæssigt overvældende, dunkelt og skræmmende eller det kan være voldsomt og kraftfuldt. Det kan afspejle alle menneskelige facetter; egenskaber og følelser, og kan derfor rumme både kærlighed, stolthed, sorg, mystik, latter, seksualdrift og aggressionsdrift.

Et blót og en sejd handler i høj grad om at give kraft, men ofte udmunder blót sig i en synergieffekt. Det betyder at dyrkelsen af Odin, Ran eller Hel kan i den grad være dunkel på samme måde som dyrkelsen af Idun, Sunna eller Sif kan være lys og mild. Det handler først og fremmest om én ting – forbindelse...

Tekst: Tirssøn af Byrjendur